5 nasvetov kako poleti ohraniti formo

DELI
Poletne aktivnosti, kot so pohodništvo, kolesarjenje in podobno, so dobrodošle, a za ohranjanje težko prigaranih fitnes rezultatov, ne zadoščajo. Trening rezultati pričnejo kopneti že po mesecu dni, po 3 pa bodo le še bled spomin. Kaj lahko storimo, da temu ne bo tako? Tukaj je 5 nasvetov.
  1. Koliko časa tedensko je potrebno posvetiti treningu?
  2. Kako dolgi morajo biti treningi?
  3. Kakšni treningi so primerni za učnkovito ohranjanje forme?
  4. So visoko intenzivni treningi edina rešitev?
  5. Kako načrtovat treninge?

Če ste tekom leta pridno telovadili v enem izmed fitnesov, obstaja precej velika verjetnost, da tega naslednje 3 mesece več ne boste počeli. Zakaj? Ker obstaja precej velika verjetnost, da se vaš odgovor glasi, “da boste sedaj zunaj”. Čeprav je razumljivo in pravilno, da smo v toplih, poletnih dneh čim več zunaj, pa se je vseeno dobro vprašati, ali je odločitev popolnoma prekiniti treninge v fitnesu, smiselna.

Še posebej, če ste tekom leta trdo garali z namenom izboljšati telesni videz ali doseči kakšen drug specifičen cilj. Splošne poletne aktivnosti, kot so pohodništvo, kolesarjenje in podobno, so dobrodošle, a za ohranjanje težko prigaranih fitnes rezultatov, ne zadoščajo.

Tako lahko tako vaši trening rezultati pričnejo kopneti že po mesecu dni, po 3 pa bodo le še bled spomin. Povratek nazaj v formo, ponovno izgubljanje odvečnih sončnih kilogramov in vzpostavljanje rutine na novo, pa je vsakič težje in nemalokrat zaradi ponovnih mišičnih vnetij, tudi boleče.

1. KOLIKO ČASA TEDENSKO JE POTREBNO POSVETITI TRENINGU?

Seveda je razumljivo, da so poletni dnevi bolj sproščeni, in da nam ni biti ure in ure v fitnesu. A dobra novica je, da nam niti ni potrebno. Že 60 minut treninga na teden je namreč dovolj, da ohranite formo. Še več, v določenih segmentih lahko celo napredujete.

2. KAKO DOLG MORA BITI TRENING?

V Sported butik gymu vam nudimo časovno učinkovite treninge, s katerimi boste z minimalnim časovnim vložkom dosegli kar največ. Za ohranjanje forme zadošča že 30 min ustreznega treninga, 2 x tedensko.

3. KAKŠNI TRENINGI SO PRIMERNI ZA UČINKOVITO OHRANJANJE FORME?

V zadnjih nekaj letih postajajo vedno bolj priljubljeni treningi kratkega formata. A 30 minutni formati treningov, v osnovi niso kratki le iz časovnega razloga. Kratki so tudi iz razloga učinkovitosti. Če bi bili daljši, nebi bili tako učinkoviti, saj gre v primeru 30 minutnih treningov velikokat tudi za visoko intenzivne intervalne treninge, oz. za treninge, ki temeljijo na HIIT konceptu.

Posebnost HIIT treningov je, da se dogajajo v intervalih in v območju visoke intenzivnosti, kar pomeni preko 90% maksimalnega srčnega utripa. Trening na račun izmenične visoke intenzivnosti tvori EPOC efetkt. Efekt povečane stopnje porabe kisika po treningu, ki lahko traja tudi do 48 ur. Po domače povedano gre za stanje, ko telo do 48 ur po treningu, v mirovanju še vedno troši več energije (kalorij), kot pred treningom. Miruješ in “kuriš kalorije”. Poleg EPOC efekta, pa visoko intenzivni intervalni treningi super dobro vplivajo tudi na aerobno kapaciteto, vzdržljivost.

Za voljo učinkovitosti, se tedensko priporočata ne več kot 2 taka treninga. Ob zgoraj navedenih osnovnih doprinosih in časovnem formatu, veljajo tovrstni treningi za časovno najbolj učinkovite. To pa jih naredi super primerne tudi za poletne mesece, če želimo ohraniti formo.

SPORTED TRENINGI KRATKEGA FORMATA

V Sportedu vam nudimo bogat spekter treningov kratkega formata. Z namenom, da lahko vsak najde tistega, ki mu odgovarja in omogoča aktivnost v območju visoke intenzivnosti.

Naj takoj na začetku v Sported ponudbi izpostavimo Sprint®. Gre za 30 minutni visoko intenzvni intervalni trening, ki se izvaja na indoor kolesu. Ker je kolo trening pripomoček, ki omogoča telesne obremenitve preko pedaliranja, je doseganje visoke intenzivnosti relativno enostavno. Pedaliranje namreč ne zahteva kompleksnih, koordinacijsko zahtevnejših gibov, ki pri ostalih visoko intenzivnih intervalnih treningih, lahko kompromirajo intenzivnost. Ker Sprint® na dokaj “enostaven” način omogoča doseganje visoke intenzivnosti, je zelo primeren za aktivne ljudi, ki niso privrženci kompleksnih vaj.

Sprint®

Če Sprint® prinaša na videz bolj kolesarsko obarvano različico HIIT-a, pa Grit®, 30 minutni visoko intenzivni intervalni trening, pričara bolj atletsko obarvane vode. Grit®, katerega lahko izkusite v 3 različicah, je bolj orientiran na specifične oblike kondicije, oz. atletskega performansa. Grit Athletic®, sestavljen iz pliometričnih in atletskih gibov, Grit Cardio®, iz atletskih gibov brez poskokov in Grit Strength®, ki prinaša visoko intenzivne atletske vaje z lažjimi utežmi, so tako prava poslastica za vse, ki radi daste dobremu treningu nekaj vsebinske in usmerjene zgodbe.

Grit®

Sported vam ponuja tudi 30 minutni trening trupa, Core®. Saj veste, če so kdaj bili vsaj simbolno “trebušnjaki” ali “six-packi” popularna tema, je to vedno bilo poleti. A Core® je mnogo več kot samo trebušne mišice. Ko se pogovarjamo o coru, telesni sredici oz. trupu, je vedno govora o sprednjih mišicah trupa, hrbtnih mišicah, ramenskih mišicah in ritnih mišcah. Core® trening ciljno oblikuje mnogo več, kot samo trebušne mišice. Mišice trupa pa ne samo, da prisevajo h generalnemu videzu “summer body-ja”, ampak tudi tvorijo mišične verige odgovorne za vse oblike telesnega gibanja kot so tek, kolearjenje, dvigovanje uteži,… ali potiskanje avtomobila. Ob uporabi elastik, prostih uteži in z vajami z lastno težo, Core® v 30 minutah zagotovi vrhunski trening trupa.

Core®
4. SO VISOKO INTENZIVNI TRENINGI EDINA REŠITEV?

Vsekakor ne! Medtem ko se visoko intenzivni intervalni treningi ponašajo z doprinosi, ki jih umeščajo v sam vrh po učinkovitosti, ostajajo primerni tudi nižje intenzivni programi, z drugačnim stimulusom. Taka treninga sta lahko trening vzdržljivosti v moči, kjer se trenira z manjšimi utežmi, ali pa kardio trening.

V Sportedu vam tako ponujamo 30 minutni format treninga z utežmi, primeren za ohranjanje oblike telesa. Bodypump® vam bo zagotovil, da boste v vsega 30 minutah obdelali ključne mišične skupine. Veliko število ponovitev in nizke do srednje velike obremenitve, pa so garant za ohranjanje tonusa in oblike telesa.

Bodypump®

Kot izvedbeno enostavno kardio rešitev, vam ponujamo kolesarski trening RPM®, katerega 30 minut bo minilo kot bi mignil. Ko bo poletje udarilo z nevihtami, boste pričeli 30 minutni kolesarski format gledati z drugačnimi očmi.

Rpm®

Naj nenazadnje omenimo še 30 minutni format Tone® treninga, katerega ime je že zgovorno samo po sebi. Trening prinaša optimalno kombinacijo kardio treninga in treninga moči. Oblika telesa, tonus in vzdržljivost so zagotvljeni.

Tone®
5. KAKO NAČRTOVATI TRENINGE

Ne glede na to kateri trening si boste izbrali in ga izvedli 2 x na teden, ne boste zgrešili. V kolikor je možno, upoštevajte, da bodo učinki boljši, če boste med obema treningoma naredili 48 urni premor. Tudi 1 dan premora je ok, a preferirajte raje 2 dni premora.

Za še več učinka, pa vam priporočamo kombiniranje 2 treningov različnega tipa. Kombinacija Bodypumpa in Rpm-a, ki vam bo dala trening moči in kardio trening, bo dala boljše rezultate ohranjanja splošne forme, kot recimo Rpm 2x na teden. Kombinirate lahko po želji.

6. JE POTREBNO KAKŠNO PREDZNANJE

Na kratko, ne. Vsi naši treningi so zasnovani na način, da so prilagodljivi posamezniku. Vrhunski trenerji, pa bodo zagotovili, da bo vaš trening varen, učinkovitin in zabaven.

Seveda lahko treninge sprva tudi preizkusite. S tem namenom smo za vas oblikovali cenovno ugoden Sported Discovery paket 3 treningov, kjer lahko koristite 50 % popusta za uvodne treninge. Če bi se želeli prijaviti na preizkus, lahko to storite tukaj!

7. VROČA SPORTED POLETNA PONUDBA

To je to, toplo priporočamo, da ne zavržete težko prigaranih rezultatov. Kot vidite, jih lahko ohranite na zelo enostaven način. Aha, še ta malenkost… Ker verjamemo, da je tovrsten trening preko poletja dobra naložba, vam 1, 2 ali kar 3 poletne mesece treninga, podarimo brezplačno. Res, res. Ponujamo ti serijo količinsko omejenih članskih paketov, s katerimi boš lahko preko poletja brezplačno ohranjal svojo formo. Pohiti in si zagotovi svoj paket! Več tukaj!

DELI