Zakaj uzivati beljakovinske napitke?

DELI
Resnični namen beljakovinskega napitka se nahaja v praktičnosti zapolnitve manjka potrebnih količin hranil. Zakaj jih nebi užival?

Če je poleg načinov in zvrsti treningov v svetu fitnesa govora še o čemu, so to zagotovo proteinski napitki in beljakovine. Oboževani ali morda stigmatizirani, tukaj so. So vredu? Zakaj bi jih uporabljal? Jih moram uživati? So sploh dobri?

Na kratko, mi jih zelo priporočamo. Zakaj? Pa si poglejmo 2 dejstvi.

Mišic ne želimo izgubiti

Prav vsak posameznik, ki trenira, hodi v fitnes, na treninge oz. je telesno aktiven, si nečesa ne želi. Prav nihče si ne želi izgubiti mišic oz. mišične mase. Velika večina uporabnikov fitnes industrije si jih želi v veliki meri celo pridobiti. In ko rečem, da si mišic ne želi izgubiti nihče, mislim kar vse, dobesedno.

Ne glede na to, kakšni so posameznikovi vadbeni ali trening cilji, rezultati bodo kvalitetnejši in hitrejši, če se ne bo izgubljalala mišična masa. Pa naj posameznik hujša, izboljšuje performans ali zgolj zasleduje boljše počutje in kvalitetnejše življenje. Mišična masa je tista masa na telesu, ki je zlata vredna in je ne želimo izgubljati. Kar koli torej že počnete, poskrbite, da ne boste izgubljali mišične mase.

Mišična masa je vitalnega pomena za kvaliteto življenja.

Za obnovo, ohranjanje ali pridobivanje mišične mase, pa telo potrebuje beljakovine. Te so osnovni gradnik mišice. Do sem vse lepo in prav, dokler ne pridemo do 2. dejstva.

Na splošno uživamo premalo beljakovin

Ljudje zaužijemo premalo beljakovin. Aktivni ljudje še toliko bolj. In ker telesna aktivnost deluje stresno na razgradnjo mišičnega tkiva, je zadostna količina užitja beljakovin še veliko bolj pomembna. Znanost sicer še ni dosegla popolnega konsenza okoli tega, ampak skozi prakso in veliko številčne raziskave se nazira, da naj bi bila priporočena dnevna količina vnosa beljakovin med 1,6 g do 2,2 g beljakovin na kilogram telesne teže.

Odvisno od tipa telesne aktivnsti, ampak tam nekje naj bi to bilo. To pomeni, da bi moral npr. posameznik, ki tehta 75 kg in je redno telesno aktiven zaužiti približno 150 g beljakovin na dan. Če prevedem to v malo bolj ljudsko mero za lažje razumevanje, en 100 g zrezek vsebuje približno 20 g beljakovin, 1 jajce slabih 5 g, 2 dcl mleka okoli 6 g beljakovin. In tako se počasi nazira, zakaj ljudje v povprečju zaužijejo premalo količino beljakovin. Ker je to dokaj zahtevno, saj si prav nihče ne želi (niti nima časa, ne zdrave volje), da bi npr. dnevno pobasal pol kile mesa ali več. Pripravljati več obrokov dnevno z ustrezno sestavo in različnimi viri beljakovin, pa je privilegij, ki si ga velika večina ne more privoščiti. In tako potem jemo po občutku, kar pa rezultira o preveč zaužitih napačnih hranilih in premalo tistih, ki bi jih morali. V našem primeru so to beljakovine.

Beljakovinski napitek – enostavna in vsakemu dosegljiva rešitev

In zato imamo proteinske napitke. Za razliko od percepcije, da beljakovinski napitki obstajajo za “bilderje”, da gre za še en produkt, ki je namenjen samo temu, da se prodaja ipd., se resnični namen beljakovinskega napitka nahaja v praktičnosti zapolnitve manjka potrebnih količin hranil. Po treningu potrebujete vnos hranil. Imate zrezek v žepu? Upam, da ne… 🙂 Beljakovinski napitek, pa je lahko vedno pri roki.

Koncept beljakovinskega dodatka k prehrani

  • Beljakovinski napitek je samo in zgolj dodatek k prehrani in ne nadomestilo.
  • 1 merica beljakovinskega napitka vsebuje okoli 30g beljakovin.
  • Beljakovinski napitki so “čista kemija” točno toliko kot je “kemija” mleko v prahu za dojenčke. Beljakovine pridobljene iz sirotke (whey), so po sestavi bistveno bolj prečiščene.

So dobri?

Lahko so zeloooooo dobri, če so pripravljeni z nekaj gurmanskega duha in obogateni z dodanim sadjem, začimbami ipd.

Več kot beljakovinski napitek.

In ker vemo, da gre ljubezen skozi želodec, smo se v Sportedu potrudili sestaviti kraljevske beljakovinske napitke, ki vas bodo poleg ustrezne hranilne sestave, razvajali še z noro dobrim okusom. Ponudbo Sported protein bara lahko vidiš tukaj.

1,2,3… in že jih več ni! Res so dobri… 😉

Beljakovinski napitki torej obstajajo kot dodatek k prehrani, s katerim na lahek in učinkovit način zapolniš primanjkljaj potrebne količine dnevnega vnosa beljakovin. S tovrstnim dodatkom si boste znatno izboljšali rezultate, počutje in splošno zdravje.

DELI